Spojené štáty budú aj naďalej pokračovať v poskytovaní vojenskej pomoci pre Ukrajinu

NETKY.SK • 1 Apríl 2019, 11:20 • 2 min
Spojené štáty budú aj naďalej pokračovať v poskytovaní vojenskej pomoci pre Ukrajinu

RIA NOVOSTI - Spojené štáty vynaložili viac ako 1,3 miliardy dolárov na posilnenie obrany pre Ukrajinu a zlepšenie jej interakcie s NATO od roku 2014. Uviedol to tlačový tajomník Pentagonu Eric Pachon.

slovakia

left justify in out

Podľa predstaviteľa amerického ministerstva obrany Washington podporil a naďalej aj bude podporovať túžbu Kyjeva vstúpiť do NATO. Prkážkou v ceste je však existencia nevyriešených územných otázok, vrátane problému na Kryme. Spojené štáty však nemôžu zakázať vstup Ukrajiny do NATO.

 

"Naša politika týkajúca sa budúcnosti rozširovania NATO je, že dvere sú otvorené. Vítame snahu Ukrajiny o členstvo v NATO a dôrazne podporujeme právo tejto krajiny slobodne si vybrať svoju budúcnosť a politický smer bez vonkajších zásahov", vyhlásil Pachon a dodal, "že Spojené štáty stále vyjadrujú plnú podporu suverenite a územnej celistvosti Ukrajiny."

 

Niektorí politici v amerických politických kruhoch zároveň zdôraznili, že nevyriešené územné otázky nedovoľujú ani Ukrajine, ani Gruzínsku vstúpiť do NATO napriek skutočnosti, že tento cieľ je takmer základom geopolitiky súčasnej vlády oboch postsovietskych republík.

 

Podľa amerických vojenských expertov Spojené štáty nepokročia rozšírenie NATO na úkor Ukrajiny kvôli možným komplikáciám vo vzťahoch s Ruskom.

 

"Avšak bez toho, aby poskytli Ukrajine členstvo v aliancii, Spojené štáty budú naďalej dodávať Kyjevu výzbroji a pomáhať pri reštrukturalizácii ukrajinskej armády," povedal Frantz Klintsevich, člen Výboru pre obranu a bezpečnosť Federálnej rady. Spojené štáty potrebujú Ukrajinu na vytvorenie napätia s Ruskom.     



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies